Θεωρία χρώματος

Η σημασία του χρώματος

Κάθε χρώμα έχει τη δική του δόνηση κι επηρεάζει τόσο την πνευματική και ψυχική κατάσταση, όσο και τη φυσική. Επειδή λοιπόν σε όλο μας το σώμα υπάρχουν φωτοϋποδοχείς, οι οποίοι έχουν διαφορετική χημική σύσταση που αντιδρούν κι ενεργοποιούνται όταν εκτεθούν στην ακτινοβολία ενός ή περισσοτέρων χρωμάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές της χρωματοθεραπείας, μεγάλη σημασία έχει το χρωματικό μας περιβάλλον στο σπίτι και την εργασία, ώστε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας. Ετσι αν νομίζαμε έως σήμερα πως τα χρώματα που επιλέγουμε στη γενικότερη δραστηριότητά μας είναι απλώς τυχαία, έφθασε η στιγμή να μάθουμε τι αποκαλύπτουν για την συναισθηματική μας κατάσταση, αλλά και με ποιο τρόπο μας επηρεάζουν.

Η ερμηνεία των χρωμάτων

Τα χρώματα μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες, τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα. Τα θερμά χρώματα αντιπροσωπεύουν το πάθος, τον ενθουσιασμό, τη δύναμη και την ενέργεια. Τα πιο κοινά θερμά χρώματα είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Από την άλλη πλευρά τα ψυχρά χρώματα όπως το μπλε, μωβ και πράσινο, αντιπροσωπεύουν την ηρεμία, τη σταθερότητα, τον επαγγελματισμό και δίνουν την αίσθηση της αξιοπιστίας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και αν τα περισσότερα χρώματα ταιριάζουν σε μία από δύο κατηγορίες, κάθε χρώμα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που προκαλούν συγκεκριμένα ερεθίσματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

χρωματολόγιο
μπλε δωμάτιο

Μπλε χρώμα

To μπλε χρώμα δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας. Προωθεί την παραγωγικότητα και την αξιοπιστία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα λογότυπα γνωστών εταιρειών όπως facebook, google και linkedin που χρησιμοποιούν ως βασικό χρώμα το μπλε. Ιδανικό για υπνοδωμάτιο και για επαγγελματικούς χώρους.

μπλε δωμάτιο
μπλε
κίτρινο δωμάτιο

Κίτρινο χρώμα

To κίτρινο χρώμα διεγείρει τη διανοητική σκέψη και το νευρικό σύστημα. Ενεργοποιεί τη μνήμη και θεωρείται ένα από τα πιο χαρούμενα χρώματα στο φάσμα των χρωμάτων. Ιδανικό για επαγγελματικό χώρο, για γυμναστηρίο, για παιδικό δωμάτιο. Οι Κινέζοι το ονομάζουν ως την έδρα των συναισθημάτων και το λένε ‘χαρά’ εξ’ού και το ‘χαρακίρι’.

κίτρινο δωμάτιο
κίτρινο

Πράσινο χρώμα

Το πράσινο χρώμα προκαλεί μια χαλαρωτική αίσθηση, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και βοηθά στην ανακούφιση από τη νευρικότητα και το άγχος. Στους περισσότερους ανθρώπους προσφέρει μια αίσθηση ανανέωσης και αρμονίας. Ιδανικό για υπνοδωμάτια, χώρους χαλάρωσης και μελέτης.

πράσινο δωμάτιο
πράσινο δωμάτιο
πράσινο

Μωβ χρώμα

Το μωβ χρώμα θεωρείται ότι σχετίζεται με την πνευματικότητα και δημιουργικότητα επειδή προκύπτει από την ανάμειξη του μπλε με το κόκκινο. Ιδανικό για επαγγελματικούς χώρους και χώρους ζωγραφικής.

μωβ δωμάτιο
μωβ δωμάτιο
μωβ
μπλε δωμάτιο

Ροζ χρώμα

To ροζ χρώμα δίνει την αίσθηση της ενέργειας και της διασκέδασης όπως το κόκκινο. Εμπνέει εμπιστοσύνη και θεωρείται ότι είναι νεανικό, διασκεδαστικό και συναρπαστικό χρώμα. Ιδανικό για παιδικό/νεανικό κοριτσίστικο δωμάτιο.

ροζ δωμάτιο
ροζ

Κόκκινο χρώμα

Το κόκκινο χρώμα διεγείρει την ενέργεια και δράση. Δίνει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και προστασίας και εφιστά την προσοχή περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. Ιδανικό για χώρους γεμάτα ενέργεια και ζωντάνια όπως ένας παιδότοπος, ένα γυμναστήριο και γιατί όχι για το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού.

κόκκινο δωμάτιο
κόκκινο δωμάτιο
κόκκινο
πορτοκαλί δωμάτιο

Πορτοκαλί χρώμα

To πορτοκαλί χρώμα διεγείρει τη δραστηριότητα. Επίσης θεωρείται ότι ανοίγει την όρεξη. Εμπνέει κοινωνικότητα και είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα χρώματα. Ο λόγος είναι γιατί είτε θα αρέσει πολύ, είτε καθόλου. Ιδανικό για τον χώρο της κουζίνας, για παιδικά/νεανικά δωμάτια, τραπεζαρίες και χώρους εστίασης.

πορτοκαλί δωμάτιο
πορτοκαλί

Λευκό

Το λευκό συμβολίζει το νέο ξεκίνημα και προωθεί την αίσθηση της σαφήνειας. Το λευκό είναι ένα από τα πιο ουδέτερα χρώματα στο φάσμα των χρωμάτων. Ιδανικό για όλους τους χώρους αρκεί να είναι ιδανικά συνδυασμένο.

λευκό δωμάτιο
λευκό δωμάτιο
λευκό

Γκρι χρώμα

To γκρι χρώμα θεωρείται ότι είναι το χρώμα της διάνοιας. Επίσης, θεωρείται ως εκλεπτυσμένο και κομψό χρώμα το οποίο μπορεί να συνδυαστεί πολύ εύκολα με άλλα..

γκρι δωμάτιο
γκρι δωμάτιο
γκρι

Μαύρο χρώμα

Το μαύρο χρώμα Θεωρείται ότι είναι ένα ξεκούραστο χρώμα, όπως η διάρκεια της νύχτας. Προωθεί την αίσθηση της δύναμης και εξουσίας. Μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως το μίσος.

μαύρο δωμάτιο
μαύρο δωμάτιο
μαύρο

Μεταμόρφωση σπιτιού μόνο με χρώμα!

Η μετακόμιση, η ανανέωση ή η δημιουργία ενός νέου χώρου και κατ’επέκταση η επιλογή του σωστού χρώματος των τοίχων, για πολλούς από εμάς φαίνεται…βουνό! . Όπως προαναφέραμε, μερικά στοιχεία της σημασίας του χρώματος μας δίνουν την δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια εικόνα για την επίδρασή τους στη ζωή μας. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή πρέπει να γίνει αφού υπολογιστούν κάποιες βασικές παράμετροι, ώστε να μην χαθούμε στην παλέτα των χρωμάτων.

Το πόσο φως έχετε και από πού προέρχεται παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή χρώματος στους τοίχους. Το ηλιακό φως είναι διαφορετικό για παράδειγμα σε ένα βορινού προσανατολισμού δωμάτιο απ’ ότι σε ένα δυτικού προσανατολισμού δωμάτιο. Επίσης διαφορετικό φως δίνουν οι λάμπες αλογόνου από τους λαμπτήρες φθορισμού.

Το πάτωμα του χώρου σας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιφάνεια του δωματίου μετά τους τοίχους και κατά κάποιο τρόπο, θα καθορίσει τις χρωματικές σας επιλογές. Έχετε στο χώρο σας ένα ξύλινο πάτωμα ή στο δάπεδο υπάρχουν πλακάκια και χρωματιστά χαλιά; Η παλέτα που θα επιλέξετε πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το χρώμα του πατώματος για ένα ταιριαστό αποτέλεσμα. Το χρώμα που έχουν τα παράθυρα και οι πόρτες του δωματίου (από ξύλο, λευκό αλουμίνιο κ.ο.κ) πρέπει να υπολογιστούν στα χρώματα της χρωματικής παλέτας που θα επιλέξουμε για ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι αποχρώσεις του μπλε ταιριάζουν πολύ καλά με τα ξύλινα στοιχεία.

Η χρήση του χώρου είναι ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Για τα δωμάτια που προορίζονται ως χώροι ξεκούρασης και χαλάρωσης (υπνοδωμάτια, χώροι μελέτης) είναι ιδανικά τα χρώματα που δεν είναι διεγερτικά και προκαλούν αίσθημα ηρεμίας, όπως τα ουδέτερα χρώματα, οι πολύ ανοιχτές αποχρώσεις και γενικά οι χρωματικοί συνδυασμοί χωρίς έντονες αντιθέσεις. Για τα δωμάτια που θέλουμε να είμαστε ενεργητικοί και δραστήριοι (καθιστικά, τραπεζαρίες, κουζίνες, χωλ) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιο έντονους χρωματικούς τόνους και χρωματικούς συνδυασμούς με αντιθέσεις.

Μπορείτε να δείτε το σπίτι ως σύνολο, αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο χρώμα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, για να έχουμε ένα ενιαίο χρωματικά σύνολο, παρόλο που είναι μια καλή αισθητικά και οικονομικά πρόταση. Γενικότερα οι επιλογές σας θα πρέπει α εξαρτώνται από το χρώμα των στοιχείων του χώρου που ήδη έχετε και που όπως είπαμε παραπάνω, πρέπει να ληφθούν υπόψη.