Πρόβλημα – Αιτία – Λύση

Στην προσπάθεια μας να σας βοηθήσουμε να βρείτε λύσεις στα συνηθέστερα προβλήματα του σπιτιού, συγκεντρώσουμε σε μια γνωσιακή βάση όλα τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, αναλύσαμε τα πιθανά αίτια και σας προτείνουμε τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις. Αν έχετε πρόβλημα με την μούχλα, “σκασμένους” τοίχους, μαύρες κηλίδες στο ταβάνι και άλλα προβλήματα τοιχοποιϊας (και όχι μόνο), μπορείτε να βρείτε τον τρόπο αντιμετώπισης τους παρακάτω. Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια ή αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε δεν περιγράφεται παρακάτω, μπορείτε να μας καλέσετε και τηλεφωνικά όπου κάποιος από το εξειδικευμένο μας προσωπικό θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

ΛΥΣΗ: Εάν οι κάθετοι αρμόστοκοι είναι σταθεροί, εφαρμόζουμε σιλικονούχο αδιαβροχοποιητικό αρμών πλακιδίων D-16 HYDROSTOP  και έτσι σταματά η εισροή της υγρασίας. Στον οριζόντιο αρμό κάτω από το σοβατεπί, αφαιρούμε τον αρμόστοκο με μηχανικά μέσα (τροχό) και σφραγίζουμε στεγανά με ελαστομερή πολυουρεθανική μαστίχη DUROFLEX-PU, αφού προηγηθεί αστάρωμα με PRIMER-PU. Εναλλακτικά, προτείνεται η εφαρμογή του ελαστομερούς σφραγιστικού και συγκολλητικού DS POLYMER 32 αποχρώσεων. Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούμε και στη συμβολή του πάνω μέρους του σοβατεπί με τον τοίχο. Αν οι αρμόστοκοι είναι σαθροί ή παρουσιάζουν εμφανείς ρηγματώσεις στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος τους, τότε, η καλύτερη λύση είναι να τους αφαιρέσουμε με την ΞΥΣΤΡΑ ΑΡΜΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ και να αρμολογήσουμε εκ νέου με EΥΚΑΜΠΤΟ & EΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ της DUROSTICK. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η σφράγιση των οριζόντιων αρμών πάνω και κάτω από το σοβατεπί με μαστίχη, όπως περιγράφεται παραπάνω.
ΛΥΣΗ: Αφαιρούμε με την ΞΥΣΤΡΑ ΑΡΜΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ τους αρμόστοκους και κατόπιν σφραγίζουμε στεγανά με ελαστομερές πολυουρεθανικό σφραγιστικό DUROFLEX-PU , αφού προηγηθεί αστάρωμα με PRIMER-PU . Εναλλακτικά, προτείνεται η εφαρμογή του ελαστομερούς σφραγιστικού και συγκολλητικού DS POLYMER 32 αποχρώσεων.
ΛΥΣΗ:Επισκευάζουμε τις ρηγματώσεις με το εύκαμπτο ινοπλισμένο τσιμεντοειδές σφραγιστικό SUPER FLEX POWDER. Κατόπιν, εφαρμόζουμε σε όλη την επιφάνεια το εύκαμπτο κονίαμα πολλαπλών χρήσεων για επισκευή και στεγανοποίηση τοιχοποιίας MEGAFIX (σελ. 374). Στη συνέχεια, ασταρώνουμε με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX και βάφουμε με στεγανωτικό ελαστομερές χρώμα D-80 HYDROSTOP ELASTIC.
ΛΥΣΗ:Αποξηλώνουμε το φθαρμένο σφραγιστικό και σφραγίζουμε περιμετρικά του σημείου στήριξης με ελαστομερές πολυουρεθανικό σφραγιστικό DUROFLEX-PU, αφού προηγηθεί αστάρωμα με PRIMER-PU.
ΛΥΣΗ: Αφαιρούμε το χρώμα και τα σαθρά σημεία του σοβά με πατόχαρτο Νο60. Κατόπιν, διευρύνουμε τις ρωγμές με μηχανικά μέσα (τροχό, κατσαβίδι, καλέμι) και απομακρύνουμε τα υπολείμματα σκόνης. Διαβρέχουμε ελαφρά. Εντοπίζουμε πιθανά σημεία που μπορεί να αποτελέσουν την αιτία επανεμφάνισης του προβλήματος. Σφραγίζουμε με το εύκαμπτο ινοπλισμένο τσιμεντοειδές σφραγιστικό SUPER FLEX POWDER. Τέλος, ασταρώνουμε με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX ή ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ και βάφουμε με στεγανωτικό ελαστομερές χρώμα D-80 HYDROSTOP ELASTIC, THERMOELASTIC COLOUR ή DUROPAINT-PU.

ΛΥΣΗ:Kαθαρίζουμε τους αρμόστοκους με BIOCLEAN βιοδιασπώμενο πολυκαθαριστικό γενικής χρήσης. Σε εξωτερικούς χώρους, εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε το ΟΞΙΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ της DUROSTICK. Προστατεύουμε την επιφάνεια των αρμόστοκων με το σιλικονούχο αδιαβροχοποιητικό αρμών πλακιδίων D-16 HYDROSTOP.
ΛΥΣΗ:Εάν οι ρηγματώσεις είναι τριχοειδείς και οι αρμοί σταθεροί, τότε χρησιμοποιούμε το σιλικονούχο αδιαβροχοποιητικό αρμών πλακιδίων D-16 HYDROSTOP. Σε περίπτωση πιο έντονων ρηγματώσεων θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους αρμόστοκους με μηχανικά μέσα (τροχό) ή με την ΞΥΣΤΡΑ ΑΡΜΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ και να αρμολογήσουμε εκ νέου χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο (ανάλογα με το πλάτος του αρμού) αρμόστοκο, εμπλουτισμένο με τη οικοδομική ρητίνη υψηλής συμπύκνωσης DUROMAX σε αναλογία 1:3 με το νερό, ώστε να δημιουργήσουμε αρμόστοκο με μεγάλη ευκαμψία και υδαταπωθητικότητα. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία αρμών διαστολής ανά 16-20m² και αποστάσεων 5-8mm στη συμβολή πλακιδίων και κάθετων επιφανειών περιμετρικά, θεωρείται απαραίτητη. Επιπλέον, έχουμε την επιλογή αρμολόγησης εκ νέου με τον ΕΥΚΑΜΠΤΟ και EΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ ή με τον εποξειδικό αρμόστοκο DUROPOXY της DUROSTICK.
ΛΥΣΗ:Αφαιρούμε 2-3 πλακάκια για να ελεγχθεί κατά πόσο η τσιμεντοκονία είναι υγρή. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, συνιστάται η εφαρμογή του στεγανωτικού κονιάματος δαπέδων HYDROSTOP FLOOR, του D-1 ή του D-1 FLEX. Στη συνέχεια, δημιουργούμε αρμό διαστολής ανά 16-20m² και εξετάζουμε αν υπάρχουν άλλες ρηγματώσεις αρμών που χρήζουν σφράγισης.
ΛΥΣΗ: Οι επιλογές που έχουμε για στεγανοποίηση, είναι: • TECHNOPROOF ελαστομερές στεγανωτικό ταρατσών • Νο39 ελαστομερές ακρυλικό στεγανωτικό ταρατσών • DS-220 ελαστομερές στεγανωτικό ταρατσών (καουτσούκ) • HYDROSTOP-PU πολυουρεθανικό στεγανωτικό ταρατσών • HYDROSTOP 2 ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ τσιμεντοειδές στεγανωτικό ταρατσών  με 15 χρόνια αντοχή. • HYDROSTOP ROOF εύκαμπτο λευκό τσιμεντοειδές στεγανωτικό ταρατσών ενός συστατικού με 15 χρόνια αντοχή. • WATERPROOF 500 στεγανωτικό ταρατσών 2 συστατικών με βάση την πολυουρία (μακροχρόνια προστασία) Σημείωση: Ανάλογα με το υπόστρωμα, ενδέχεται να χρειαστεί και διαφορετικό αστάρι ανά περίπτωση. Συμβουλευτείτε τα Τεχνικά Φυλλάδια των προϊόντων ή επικοινωνήστε με την Τεχνική Υποστήριξη της DUROSTICK.
ΛΥΣΗ:Ελέγχουμε τους αρμόστοκους και επισκευάζουμε (εφόσον χρειάζεται). Ακολουθεί εφαρμογή σε όλη την επιφάνεια του αδιαβροχοποιητικού και ελαιοαπωθητικού εμποτισμού D-29 SPOT FREE.

ΛΥΣΗ:ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗΣ :Ανάγκη για ολική επιδιόρθωση στεγάνωσης ταράτσας. Σε περίπτωση που οι φθορές στην υφιστάμενη στεγάνωση είναι εκτεταμένες, τότε, απαιτείται αποξήλωση, καθαρισμός και εκ νέου στεγανοποίηση. Ανάγκη για τοπική επιδιόρθωση στεγάνωσης ταράτσας. Εάν το πρόβλημα της υφιστάμενης στεγάνωσης της ταράτσας είναι τοπικό, τότε, πρέπει να βεβαιωθούμε για το σημείο από όπου εισχώρησε η υγρασία. Σε αυτήν την περίπτωση, επεμβαίνουμε και επιδιορθώνουμε τοπικά. Εάν η στεγανοποίηση έχει γίνει με ακρυλικό ελαστομερές στεγανωτικό και είναι αποκολλημένο σε ορισμένα σημεία, χρησιμοποιούμε για επαναστεγανοποίηση ένα από τα παρακάτω υλικά: • Νο39 •TECHNOPROOF •DS-220 •HYDROSTOP-PU •WATERPROOF 500. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούμε τη διαδικασία εφαρμογής του κάθε προϊόντος, όπως αναφέρεται στα Τεχνικά τους Φυλλάδια. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Τεχνική Υποστήριξη. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΒΑΦΗΣ-ΣΟΒΑ Αφού εντοπιστεί ποια αιτία έχει δημιουργήσει το πρόβλημα και ακολουθηθεί η προτεινόμενη λύση, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε το φούσκωμα του σοβά και της βαφής που έχει δημιουργηθεί στους υποκείμενους εσωτερικούς χώρους. Επιδιόρθωση βαφής. Σε περίπτωση που η υγρασία έχει επηρεάσει μόνο τη βαφή, τρίβουμε με πατόχαρτο Νο60 τα σημεία που έχουν προσβληθεί, αφαιρούμε τις σκόνες και όταν στεγνώσει η επιφάνεια, ασταρώνουμε με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX. Τέλος, βάφουμε με οικολογικό πλαστικό χρώμα SUPER ECO ή με ακρυλικό χρώμα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ. Επιδιόρθωση σοβά και βαφής. Σε περίπτωση που έχει φουσκώσει ο σοβάς, θα πρέπει με μηχανικό τρόπο (σκεπάρνι, σπάτουλα), να αφαιρεθούν τα σαθρά σημεία. Κατόπιν, αφαιρούμε σκόνες και διαβρέχουμε με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20 , αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1:3. Πριν στεγνώσει, εφαρμόζουμε τον σοβά βασικής στρώσης D-40 ως ‘πεταχτό’ και μετά την πάροδο 24άρων ωρών, ολοκληρώνουμε την επισκευή με τη χρήση του ταχύπηκτου επισκευαστικού σοβά D-32, ενισχύοντάς τον με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20. Eναλλακτικά, εφαρμόζουμε για την επισκευή τον υδαταπωθητικό σοβά μίας στρώσης D-42 ONE COAT, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20 ή το εύκαμπτο, πολυμερικό, ινοπλισμένο κονίαμα MEGAFIX. Επιδιόρθωση σκυροδέματος, σοβά και βαφής. Εάν η ζημιά έχει επηρεάσει το σκυρόδεμα και έχει οξειδώσει τον οπλισμό του, τότε, απομακρύνονται όλα τα σαθρά τμήματα με μηχανικό τρόπο, καθαρίζεται επιμελώς ο οπλισμός με χρήση του αφαιρετικού σκουριάς μετάλλων RUST REMOVER ή/και με συρματόβουρτσα και προστατεύεται με αναστολέα διάβρωσης RUST FREE POWDER . Ακολουθεί η αποκατάσταση του σκυροδέματος με το κατάλληλο επισκευαστικό, ανάλογα με το πάχους εφαρμογής, την κοκκομετρία και τις αντοχές [π.χ. D-55, DUROFIX, DS-244 POWER MORTAR RESIN , DS-245 POWER MORTAR RAPID, DS-247, EASYFIX]. Στη συνέχεια, επιδιορθώνεται ο σοβάς και βάφεται η επιφάνεια όπως περιγράφεται παραπάνω.

ΛΥΣΗ:Εσωτερική αποκατάσταση του προβλήματος – ζαρντινιέρα από σκυρόδεμα. Αδειάζουμε το χώμα από τη ζαρντινιέρα. Σε περίπτωση που στο εσωτερικό υπάρχουν εναπομείναντα τρυπόξυλα και φουρκέτες, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Αφαιρούμε τρυπόξυλα και φουρκέτες σε βάθος 2-3cm και επαλείφουμε με αντιδιαβρωτική προστασία οπλισμού RUST FREE POWDER. Σφραγίζουμε τις οπές με D-55 ,DUROFIX, D-11 SUPER FAST ή DS-247 της DUROSTICK. Τέλος, στεγανοποιούμε την επιφάνεια με 3-4 επιστρώσεις σταυρωτά με το επαλειφόμενο κονίαμα στεγανοποίησης D-1 ή με 2-3 επιστρώσεις σταυρωτά με το εύκαμπτο, επαλειφόμενο στεγανωτικό κονίαμα ενός συστατικού D-1 FLEX. Εσωτερική αποκατάσταση του προβλήματος – ζαρντινιέρα από τούβλα. Σε ζαρντινιέρα φτιαγμένη από τούβλα, εάν χρειαστεί, εξομαλύνουμε την επιφάνεια με επισκευαστικό ρητινούχο τσιμεντοκονίαμα D-55 , DUROFIX ή EASYFIX, ανάλογα με το πάχος εφαρμογής. Μετά από τρεις ημέρες, εφαρμόζουμε σε 2 έως 3 επιστρώσεις σταυρωτά, ένα εκ των τσιμεντοειδών στεγανωτικών, D-1 ή D-1 FLEX . Εξωτερική αποκατάσταση του προβλήματος. Σε περίπτωση που η υγρασία έχει επηρεάσει μόνο τη βαφή, τρίβουμε με πατόχαρτο Νο60 τα σημεία που έχουν προσβληθεί, αφαιρούμε τις σκόνες και ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ ή με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX. Τέλος, βάφουμε με στεγανωτικό ελαστομερές χρώμα D-80 HYDROSTOP ELASTIC, ακρυλικό χρώμα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή με υβριδικό, ακρυλικό – πολυουρεθανικό χρώμα DUROPAINT-PU. Σε περίπτωση που έχει φουσκώσει ο σοβάς, θα πρέπει με μηχανικό τρόπο (σκεπάρνι, σπάτουλα) να αφαιρεθούν τα σαθρά σημεία. Κατόπιν, απομακρύνουμε σκόνες και διαβρέχουμε με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20, αραιωμένο με νερό σε αναλογία 1:3. Πριν στεγνώσει, εφαρμόζουμε τον σοβά βασικής στρώσης D-40 ως ‘πεταχτό’ και μετά την πάροδο 24άρων ωρών, ολοκληρώνουμε την επισκευή με ταχύπηκτο επισκευαστικό σοβά D-32, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20.

ΛΥΣΗ:Απομακρύνουμε από το σύνολο της επιφάνειας και μέχρι το ύψος που εμφανίζονται, τα σαθρά σημεία και τη φουσκωμένη βαφή με σπάτουλα. Στη συνέχεια και μέχρι ύψους 30 εκατοστών ή και περισσότερο εάν απαιτείται, διαβρέχουμε την επιφάνεια ή ασταρώνουμε με τον μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε σε δύο στρώσεις το εύκαμπτο τσιμεντοειδές στεγανωτικό DUROFLEX POWDER, ή το εύκαμπτο κονιάμα στεγανοποίησης τοιχοποιίας WATERPROOF MORTAR. Η εφαρμογή ολοκληρώνεται με αστάρωμα με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX ή ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ και βαφή με 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή D-80 HYDROSTOP ELASTIC.

ΛΥΣΗ:Εξωτερική επιφάνεια: Αφαιρούμε τρυπόξυλα και φουρκέτες σε βάθος 2-3cm και εφαρμόζουμε αντιδιαβρωτική προστασία οπλισμού RUST FREE POWDER. Στη συνέχεια, σφραγίζουμε με ταχύπηκτο επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα D-11 SUPER FAST, με επισκευαστικό πολυμερικό τσιμεντοκονίαμα DUROFIX ή με ταχύπηκτο επισκευαστικό κονίαμα με αναστολέα διάβρωσης DS-247 ή D-55. Τέλος, στεγανοποιούμε την επιφάνεια με 3-4 επιστρώσεις σταυρωτά με το επαλειφόμενο κονίαμα στεγανοποίησης D-1 ή με το εύκαμπτο, επαλειφόμενο στεγανωτικό κονίαμα ενός συστατικού D-1 FLEX.
ΛΥΣΗ:Σε περίπτωση που η υγρασία εισχωρεί από τις ενώσεις, σφραγίζουμε με τον εποξειδικό οικοδομικό στόκο D-38 ή με το ταχύπηκτο επισκευαστικό κονίαμα με αναστολέα διάβρωσης DS-247.

ΛΥΣΗ:Εφόσον το πρόβλημα προέρχεται από έλλειψη στεγάνωσης,θα πρέπει να στεγανοποιήσουμε.
ΛΥΣΗ:Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θερμομονώσουμε και να στεγανοποιήσουμε ταυτόχρονα. Προτείνεται το σύστημα θερμοστεγάνωσης ταρατσών COOL ROOF ή το ελαφροβαρές σύστημα θερμοστεγάνωσης ταρατσών COOL ROOF LIGHT
ΛΥΣΗ: Καθαρίζουμε την επιφάνεια με το ειδικό υγρό καθαρισμού μούχλας D-95 CLEANER. Ασταρώνουμε (εφόσον χρειάζεται) με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX και εφαρμόζουμε σε δύο στρώσεις ακρυλικό χρώμα για προστασία από μύκητες και μούχλα ΜΠΑΝΙΟ & ΚΟΥΖΙΝΑ. Φροντίζουμε ώστε να αερίζονται επαρκώς οι χώροι.

ΛΥΣΗ:Αποξηλώνουμε τα αποκολλημένα και τα κουφωμένα πλακίδια στην πρώτη περίπτωση ή καθολικά στη δεύτερη και εφαρμόζουμε το επιπεδωτικό ινοπλισμένο στεγανωτικό κονίαμα δαπέδων HYDROSTOP FLOOR ή D-1, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20 ή D-1 FLEX σε 2-3 ισόπαχες επιστρώσεις (σταυρωτά), προκειμένου να σταματήσουμε την υγρασία. Τουλάχιστον 3 μέρες αργότερα, πραγματοποιούμε επικόλληση πλακιδίων με την κόλλα πλακιδίων SUPER ΑΚΡΥΛΙΚΗ ή με την εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων υψηλών αντοχών GOLD, ανάλογα με τον τύπο των πλακιδίων.

ΛΥΣΗ:Αφαιρούμε τον αποσαθρωμένο τσιμεντοειδή αρμόστοκο με μηχανικό τρόπο (τροχό) ή ακόμη πιο εύκολα με την ΞΥΣΤΡΑ ΑΡΜΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε επιμελώς και αρμολογούμε με εποξειδικό στόκο-κόλλα 2 συστατικών DUROPOXY. Ο καθαρισμός των υπολειμμάτων που προκύπτουν κατά την αρμολόγηση με DUROPOXY γίνεται εύκολα και γρήγορα μόνο με νερό.

ΛΥΣΗ:Αποξηλώνουμε τα αποκολλημένα και τα κουφωμένα πλακίδια και καθαρίζουμε το υπόστρωμα με μηχανικά μέσα (καλέμι, τριβείο). Στη συνέχεια, κολλάμε τα νέα πλακίδια με εποξειδικό στόκο-κόλλα 2 συστατικών DUROPOXY και αρμολογούμε με το ίδιο υλικό. Εναλλακτικά, μπορούμε να κολλήσουμε με την εύκαμπτη τσιμεντοειδή κόλλα ELASTIC και να αρμολογήσουμε με DUROPOXY.

ΛΥΣΗ:Τρίβουμε καλά και απομακρύνουμε τη σκόνη. Αν υπάρχουν τρύπες από σαράκι, εφαρμόζουμε το παρασιτοκτόνο συντηρητικό εμποτισμού DUROXYL WOOD PROTECTION/CONDITIONER. Στη συνέχεια, σφραγίζουμε τρύπες, ρωγμές και καλύπτουμε πιθανές ατέλειες με τον ακρυλικό ξυλόστοκο νερού DUROWOOD. Κατόπιν, εφαρμόζουμε το έγχρωμο βερνίκι εμποτισμού ξύλου DUROXYL διαλύτου αν επιθυμούμε αλλαγή απόχρωσης ή ανανέωση της υπάρχουσας. Μετά το στέγνωμα της επιφάνειας, εφαρμόζουμε σε μία έως δύο επιστρώσεις το διακοσμητικό βερνίκι διαλύτου DUROLAC ή το γυαλιστερό βερνίκι διαλύτου MARINER.

ΛΥΣΗ:Τρίβουμε την ξύλινη επιφάνεια με χοντρό (Νο100) και στη συνέχεια λειαίνουμε με ψιλό (Νο180) γυαλόχαρτο. Αφού απομακρύνουμε τη σκόνη, εφαρμόζουμε TEAK OIL σε 2 έως 3 επιστρώσεις, χωρίς αραίωση. Αν τα ξύλα είναι λερωμένα από λάδια, άλατα, συνιστάται να προηγηθεί καθαρισμός με WOOD CLEANER πριν την εφαρμογή του TEAK OIL.

ΛΥΣΗ:Τρίβουμε καλά με χοντρό (Νο100) και στη συνέχεια με ψιλό γυαλόχαρτο (Νο180) έως ότου απομακρύνουμε εντελώς τα φουσκωμένα μέρη της επιφάνειας καθώς και παλαιότερες στρώσεις βερνικιού. Καθαρίζουμε με WOOD CLEANER και αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά η ξύλινη επιφάνεια. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε στις επιφάνειες το διάφανο συντηρητικό εμποτισμού ξύλου DUROXYL WOOD PROTECTION/CONDITIONER διαλύτου ή και το έγχρωμο βερνίκι DUROXYL, ανάλογα με την απόχρωση που επιθυμούμε. Αφού στεγνώσει εφαρμόζουμε σε μία έως δύο επιστρώσεις το διακοσμητικό βερνίκι διαλύτου DUROLAC ή το γυαλιστερό βερνίκι διαλύτου MARINER.

ΛΥΣΗ:Πραγματοποιούμε ελαφρά διάνοιξη της ρηγμάτωσης και σφραγίζουμε με πολυουρεθανικό σφραγιστικό DUROFLEX-PU, αφού προηγουμένως ασταρώσουμε με PRIMER-PU. Στη συνέχεια, για να στεγανοποιήσουμε και να αποκαταστήσουμε αισθητικά το σημείο, εφαρμόζουμε το ακρυλικό ελαστομερές στεγανωτικό DUROSTICK Νο39 σε κεραμιδί χρώμα, σε όλη την επιφάνεια του αποστραγγιστικού λουκιού. Εναλλακτικά, σφραγίζουμε με dB BLOCK σε πάχος 3mm και εφαρμόζουμε DUROSTICK Νο39 σε κεραμιδί χρώμα. Εξαιρετική λύση, αποτελεί και η εφαρμογή του εύκαμπτου τσιμεντοειδούς σφραγιστικού DUROFLEX POWDER (κεραμιδί χρώματος) σε 2 έως 3 διαδοχικές επιστρώσεις πάχους 1-1,5mm η κάθε μία. Σε εύθρυπτα υποστρώματα συνιστάται το αστάρωμα με τον μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX.

ΛΥΣΗ:Ανεξάρτητα από τις αιτίες που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα, η προτεινόμενη λύση είναι η εξής: α) Πραγματοποιούμε διάνοιξη των ρηγματώσεων με μεταλλική σπάτουλα. β) Καθαρίζουμε επιμελώς αφαιρώντας τη σκόνη. γ) Σφραγίζουμε με ενέσιμη εποξειδική ρητίνη 2 συστατικών D-33 , γεμίζοντας τη ρωγμή. δ) Η ολοκληρωμένη στεγανοποίηση σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αναγκαία.

ΛΥΣΗ:Το μέγεθος των ρηγματώσεων σε καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστεί από τον επιβλέποντα μηχανικό, ο οποίος θα γνωμοδοτήσει ως προς τη στατικότητα της κατασκευής. Στις περιπτώσεις όπου το πρόβλημα μπορεί να αποκατασταθεί με ρητινενέσεις, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Πραγματοποιούμε διάνοιξη των ρηγματώσεων με μηχανικά μέσα. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ρωγμής με τον εποξειδικό οικοδομικό στόκο D-38, τοποθετώντας ειδικά ακροφύσια. Τέλος, προωθούμε στη ρωγμή μέσω των ακροφυσίων την ενέσιμη εποξειδική ρητίνη 2 συστατικών D-33 , με το πολυχρηστικό πιστόλι DUROSEAL 600.

ΛΥΣΗ:Όποια και να είναι η αιτία, ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος. Οι ρηγματώσεις του σοβά χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: • τις επιφανειακές που αφορούν τον σοβά τελικής στρώσης και • τις εις βάθος ρηγματώσεις που φτάνουν έως και τον σοβά βασικής στρώσης. ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΈΣ ΡΩΓΜΈΣ ΤΟΥ ΣΟΒΆ ΤΕΛΙΚΉΣ ΣΤΡΏΣΗΣ: Α) Τοπική επισκευή Εάν οι ρωγμές έχουν πλάτος έως 2mm, αφαιρούμε επιφανειακά τον σοβά τελικής στρώσης εκατέρωθεν της ρωγμής, αυξάνοντας έτσι το πλάτος της ρωγμής περίπου στα 5mm. Καθαρίζουμε από σκόνες και διαβρέχουμε με διάλυμα ακρυλικού γαλακτώματος D-20 με νερό σε αναλογία 1:2 έως 1:3. Πριν αυτό στεγνώσει: 1) σφραγίζουμε με εύκαμπτο ινοπλισμένο τσιμεντοειδές σφραγιστικό SUPER FLEX POWDER ή 2) με επισκευαστικό στόκο για έντονες ρωγμές και οπές D-66 REPAIR, χρησιμοποιώντας ανοξείδωτη σπάτουλα. 3) Eναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ταχύπηκτο επισκευαστικό σοβά D-32, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20 Β) Ολική επισκευή Εφόσον οι ρηγματώσεις καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας, τότε κρίνεται απαραίτητο η τεχνική εφαρμογή να αφορά όλη την επιφάνεια. Οπότε, μετά τον καθαρισμό και την περαιτέρω διάνοιξη των ρωγμών, όπως περιεγράφηκε και παραπάνω, έχουμε τις εξής επιλογές: 1) ολικό σοβάτισμα της επιφάνειας με τον εύκαμπτο υδαταπωθητικό σοβά HYDROSTOP PLASTER ELASTIC της DUROSTICK που θα ‘εμποδίσει’ την επανεμφάνισή των ρωγμών ή 2) ολική προστασία της επιφάνειας με το εύκαμπτο κονίαμα πολλαπλών χρήσεων MEGAFIX 3) Eναλλακτικα, μία ακόμη ολοκληρωμένη λύση προστασίας του σοβά επιτυγχάνεται και με την στεγανοποίησή του με το εύκαμπτο κονίαμα WATERPROOF MORTAR. Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, ακολουθεί αστάρωμα με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX ή με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ και βαφή της επιφάνειας με D-80 HYDROSTOP ELASTIC , DUROPAINT-PU ή 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ. Για περιπτώσεις εντονότερων φθορών προτείνονται 2 ακόμα τεχνικές λύσεις ολικής επισκευής: 4) Ολική προστασία της επιφάνειας με διάστρωση της πολυχρηστικής πάστας dB BLOCK σε πάχος 2-3mm. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ισχυρή αντιρηγματική και αντικραδασμική προστασία, αλλά και στεγάνωση, ηχομόνωση και ενεργειακή αναβάθμιση. Στο τέλος, επικαλύπτουμε είτε με χρήση βαφής [D-80 HYDROSTOP ELASTIC ή THERMOELASTIC COLOUR ] ή με χρήση παστωδών σοβάδων τελικής στρώσης [HYDROSTOP ACRYLIC PLASTER FINE, HYDROSTOP SILICONE PLASTER ή εύκαμπτου τσιμεντοειδούς σοβά HYDROSTOP PLASTER ELASTIC ]. 5) Ολική προστασία ισχυρής αντιρηγματικής προστασίας με διάστρωση ειδικού ρητινούχου ινοπλισμένου κονιάματος σε πάχος περίπου 3mm ULTRACOLL THERMO ή ROMIX THERMO με ταυτόχρονο εγκιβωτισμό αλκαλίμαχου υαλοπλέγματος DS-4160 και στη συνέχεια διάστρωση σοβάδων τελικής στρώσης, όπως προηγούμενα. ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ ΡΩΓΜΈΣ ΤΟΥ ΣΟΒΑ ΒΑΣΙΚΉΣ ΣΤΡΩΣΗΣ: Προχωρούμε σε αποξήλωση του σοβά σε πλάτος από 5 έως 10cm, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, εκατέρωθεν της ρωγμής και σε βάθος τέτοιο ώστε να φτάσουμε σε σταθερό υπόστρωμα. Καθαρίζουμε από σκόνες και διαβρέχουμε με διάλυμα ακρυλικού γαλακτώματος D-20 με νερό σε αναλογία 1:2 έως 1:3. Πριν στεγνώσει το διάλυμα, στερεώνουμε αλκαλίμαχο υαλόπλεγμα DUROSTICK DS-1090 και πραγματοποιούμε εφαρμογή του ινοπλισμένου σοβά βασικής στρώσης D-40 με τη μέθοδο του ‘πεταχτού’. Μετά από 24 ώρες, εφαρμόζουμε ξανά ινοπλισμένο σοβά βασικής στρώσης D-40, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20, σε πάχος που δεν θα υπερβαίνει το πάχος του υφιστάμενου σοβά βασικής στρώσης. Α) Τοπική επισκευή Μετά από 24 ώρες, εφαρμόζουμε τον ταχύπηκτο σοβά τελικής στρώσης D-32, ενισχυμένο με βελτιωτική ρητίνη D-20 ή εναλλακτικά τον εύκαμπτο επισκευαστικό σοβά τελικής στρώσης MEGAFIX. Β) Ολική επισκευή Εάν οι ρηγματώσεις είναι πολλές, ανάλογα πολλές είναι και οι διορθωτικές αποκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν. Αφού καθαριστεί, προετοιμαστεί και εφαρμοστεί βασική στρώση σοβά όπως περιγράφεται παραπάνω, επιλέγουμε μία από τις 5 συνολικά επιλογές (ανάλογα με την έκταση του προβλήματος), όπως περιεγράφηκαν στην προηγούμενη ενότητα ‘ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΈΣ ΡΩΓΜΈΣ ΤΟΥ ΣΟΒΆ ΤΕΛΙΚΉΣ ΣΤΡΏΣΗΣ: Β) Ολική επισκευή

ΛΥΣΗ:Πραγματοποιούμε διάνοιξη σε όλο το μήκος της ρωγμής. Αφαιρούμε τον σοβά σε πλάτος 10-20cm. Δημιουργούμε αρμό μεταξύ της τοιχοποιίας και του δοκαριού ή της κολόνας, αφαιρώντας τη σαθρή λάσπη. Τον σφραγίζουμε με αφρό πολυουρεθάνης D-2. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε, αφαιρούμε τη σκόνη και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Διαβρέχουμε την προς επισκευή επιφάνεια με διάλυμα νερού και ακρυλικού γαλακτώματος D-20, σε αναλογία 1:3 με νερό.Π ριν στεγνώσει το διάλυμα, εφαρμόζουμε τον ινοπλισμένο σοβά βασικήςσ τρώσης D-40 με τη μέθοδο του ‘πεταχτού’. Μετά από 24 ώρες, εφαρμόζουμε ξανά ινοπλισμένο σοβά βασικής στρώσης D-40 [ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20 ] ως υλικό πλήρωσης, σε πάχος που δεν θα υπερβαίνει το πάχος του υφιστάμενου σοβά βασικής στρώσης, εγκιβωτίζοντας πλέγμα DUROSTICK DS-1090. Τέλος, μετά από 24 ώρες, εφαρμόζουμε τον εύκαμπτο υδαταπωθητικό σοβά HYDROSTOP PLASTER ELASTIC ή το εύκαμπτο κονίαμα πολλαπλών χρήσεων MEGAFIX της DUROSTICK.

ΛΥΣΗ:Απομακρύνουμε τον παλιό αποσαθρωμένο αρμόστοκο και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το ελαστομερές σφραγιστικό και συγκολλητικό για ξύλινες επιφάνειες DUROWOOD DS POLYMER. Η χρήση EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΎ ΠΙΣΤΟΛΙΟΎ ΦΎΣΙΓΓΑΣ βαρέως τύπου της DUROSTICK θεωρείται αναγκαία για την προώθηση του υλικού.

ΛΥΣΗ:Καθαρίζουμε με επιμέλεια καπνιά, λάδια, σκόνες με FAST CLEAN. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε με EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΌ ΠΙΣΤΌΛΙ ΦΎΣΙΓΓΑΣ βαρέως τύπου το πυράντοχο σφραγιστικό (1.200°C) DUROSTICK FIREPROOF . Εναλλακτικά, η χρήση του πυράντοχου σφραγιστικού DUROSTICK D-8 θεωρείται απόλυτα ασφαλής.

ΛΥΣΗ:Αφαιρούμε τα αποκολλημένα κεραμίδια, καθώς και τη λάσπη συγκόλλησης και στη συνέχεια, αφού έχουμε καθαρίσει την επιφάνεια από σκόνες, διαβρέχουμε με νερό. Τοποθετούμε τα καινούρια κεραμίδια και τα κολλάμε με το ινοπλισμένο πολυμερικό κονίαμα τοποθέτησης κορφιάδων PERLAFIX. Τέλος, για να διασφαλίσουμε την πλήρη στεγάνωση του κονιάματος, το επαλείφουμε με το τσιμεντοειδές στεγανωτικό για κορφιάδες D-9. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εύκαμπτο τσιμεντοειδές σφραγιστικό και στεγανωτικό DUROFLEX POWDER (κεραμιδί χρώματος).

ΛΥΣΗ: 1) Επιφανειακά προβλήματα στον σοβά τελικής στρώσης Εξακριβώνουμε έως ποιο σημείο η τοιχοποιία είναι κουφωμένη (αποκολλημένη). Εάν η ζημιά είναι επιφανειακή και έχει πληγεί μόνο ο σοβάς τελικής στρώσης, τότε προχωράμε σε τοπική επισκευή, χρησιμοποιώντας τον ταχύπηκτο επισκευαστικό σοβά D-32, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20. Στεγανοποιούμε την τοιχοποιία στο σύνολό της με το εύκαμπτο κονίαμα WATERPROOF MORTAR για να την προστατεύουμε από την εισχώρηση υγρασίας στον σοβά μελλοντικά. Ακολουθεί βαφή της επιφάνειας. 2) Προβλήματα στον σοβά βασικής και τελικής στρώσης Σε περίπτωση που το πρόβλημα έχει φτάσει σε βάθος τέτοιο που έχει αποκολληθεί ο σοβάς βασικής στρώσης, τότε, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Αποξηλώνουμε πλήρως τα κομμάτια που έχουν αποκολληθεί έως ότου φτάσουμε σε σταθερό υπόστρωμα. Εάν το υπόστρωμα είναι μπετόν, ψεκάζουμε με βιοδιασπώμενο καθαριστικό BIOCLEAN ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ για να το καθαρίσουμε από λάδια ξυλοτύπων (εάν υπάρχουν). Διαβρέχουμε την προς επισκευή επιφάνεια με διάλυμα νερού και ακρυλικού γαλακτώματος D-20 σε αναλογία 2:1. Πριν στεγνώσει το διάλυμα, εφαρμόζουμε τον ινοπλισμένο σοβά βασικής στρώσης D-40 με τη μέθοδο του ‘πεταχτού’, ενισχύοντάς τον με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20. Μετά από 24 ώρες, εφαρμόζουμε ξανά ινοπλισμένο σοβά βασικής στρώσης D-40ως υλικό πλήρωσης. Τέλος, μετά από 24 ώρες, εφαρμόζουμε τον ταχύπηκτο επισκευαστικό σοβά D-32, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20 ή προβαίνουμε σε ολικό σοβάτισμα της επιφάνειας με τον εύκαμπτο υδαταπωθητικό σοβά HYDROSTOP PLASTER ELASTIC ή το MEGAFIX για προστασία και στεγανοποίηση του συνόλου της τοιχοποιίας. Ακολουθεί βαφή της επιφάνειας. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Σε περίπτωση που η επισκευή γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο (λάσπη – μαρμαροκονία), απαραίτητο είναι το μείγμα να ενισχυθεί με την οικοδομική βελτιωτική ρητίνη υψηλής συμπύκνωσης DUROMAX. Tριπλασιάζει τις αντοχές και την πρόσφυση του κονιάματος με το υπόστρωμα.

ΛΥΣΗ: Για δάπεδα: Αφαιρούμε τις αποκολλημένες πέτρες, καθώς και τη λάσπηεάν είναι ρηγματωμένη. Στεγανοποιούμε με 2 έως 3 επιστρώσεις σταυρωτά με D-1 ή D-1 FLEX. Για τη συγκόλληση επιλέγουμε DUROSTICK D-5 ή ενισχυμένη λάσπη κτισίματος D-31. Ακολουθεί αρμολόγηση με αρμόστοκο φυσικών πλακών DUROSTICK D-4 ή με τσιμεντοειδή ΧΟΝΔΡΟΚΟΚΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΝ. Για τοίχους: Αφαιρούμε με προσοχή τις αποκολλημένες πέτρες και κολλάμε με ακρυλική κόλλα για διακοσμητικά τούβλα και πέτρες DUROSTICK D-5 ή ενισχυμένη λάσπη κτισίματος D-31. Αρμολογούμε με DUROSTICK D-5 ή αρμόστοκο φυσικών πλακών DUROSTICK D-4. Τελική προστασία στις πέτρινες επιφάνειες επιτυγχάνουμε με τη χρήση του υδαταπωθητικού νανομοριακής τεχνολογίας NANO PROOF CERAMIC DS-270 , με το υδατοδιαλυτό, πολυουρεθανικό ματ βερνίκι 2 συστατικών DECOFIN AQUA PU , με το βερνίκι ματ διαλύτου για φυσικές πέτρες VISTA ή με το πολυουρεθανικό ματ βερνίκι διαλύτου 2 συστατικών DECOFIN POLYURETHANE. Σε εξωτερικά πλακόστρωτα δάπεδα δίπλα σε κήπους, συνιστάται να προηγείται εμποτισμός (προληπτικά) με το αδιαβροχοποιητικό RENOLIT, για την προστασία της πέτρας και του βερνικιού από ανερχόμενη υγρασία, διασφαλίζοντας μακροχρόνια προστασία της επένδυσης.

ΛΥΣΗ: α) Σαθρός σοβάς: Αφαιρούμε τα αποκολλημένα πλακίδια. Στην περίπτωση που ο σοβάς είναι σαθρός, τον αφαιρούμε έως ότου φτάσουμε σε σταθερό υπόστρωμα. Επισκευάζουμε τοπικά με πολυμερικό τσιμεντοκονίαμα DUROFIX, με επισκευαστικό, ινοπλισμένο, ρητινούχο, θιξοτροπικό κονίαμα DS-244 POWER MORTAR RESIN ή με επισκευαστικό, ινοπλισμένο, θιξοτροπικό κονίαμα DS-245 POWER MORTAR RAPID. Τέλος, τοποθετούμε τα νέα πλακίδια, επικολλώντας τα με εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων υψηλών αντοχών EXTRA POWER ή GOLD. Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή, αρμολογώντας με τον κατάλληλο τύπο τσιμεντοειδούς αρμόστοκου, ανάλογα με το πλάτος του αρμού ή με τον EYKAMΠTO & ΕΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ της DUROSTICK. β) Βαμμένος σοβάς: Αφαιρούμε τα αποκολλημένα πλακίδια. Τρίβουμε τη βαφή με πατόχαρτο Νο60. Απομακρύνουμε επιμελώς τη σκόνη και τοποθετούμε τα νέα πλακίδια επικολλώντας τα με εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων GOLD. Ακολουθεί αρμολόγηση της επένδυσης, όπως προηγούμενα.
ΛΥΣΗ: Ασταρώνουμε με μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX, ώστε να δημιουργήσουμε σταθερή επιφάνεια. Στη συνέχεια, επαλείφουμε με ινοπλισμένο στεγανωτικό κονίαμα HYDROSTOP FLOOR, D-1 ή D-1 FLEX. Τέλος, τοποθετούμε τα νέα πλακίδια επικολλώντας τα με εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων υψηλών αντοχών GOLD. Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή, αρμολογώντας με τον κατάλληλο τύπο τσιμεντοειδούς αρμόστοκου, ανάλογα με το πλάτος του αρμού. Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν έχει σταθεροποιηθεί η υφιστάμενη τσιμεντοκονία, ενδέχεται να χρειαστεί ολική αποξήλωση.
ΛΥΣΗ:Καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες, πριν τη συγκόλληση, με ΟΞΙΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Εναλλακτικά, σε καθαρές και στεγνές επιφάνειες, δημιουργούμε γέφυρα πρόσφυσης και αδρή επιφάνεια με εφαρμογή του χαλαζιακού ασταριού DS-290. Όταν η επιφάνεια στεγνώσει, τοποθετούμε τα νέα πλακίδια επικολλώντας τα με εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων υψηλών αντοχών EXTRA POWER ή ELASTIC . Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή, αρμολογώντας με τον κατάλληλο τύπο τσιμεντοειδούς αρμόστοκου, ενισχυμένο με ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ή D-20 της DUROSTICK, σε αναλογία 1:2 με νερό, ή με τον EYKAMΠTO & ΕΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ της DUROSTICK, χωρίς χρήση βελτιωτικών πρόσθετων.
ΛΥΣΗ: Εάν οι ρηγματώσεις είναι τριχοειδείς, τότε, χρησιμοποιούμε το σιλικονούχο αδιαβροχοποιητικό αρμών πλακιδίων D-16 HYDROSTOP. Σε περίπτωση πιο έντονων ρηγματώσεων, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους αρμόστοκους με την ΞΥΣΤΡΑ ΑΡΜΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ και να αρμολογήσουμε εκ νέου, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο (ανάλογα με το πλάτος του αρμού) τύπο τσιμεντοειδούς αρμόστοκου, ενισχυμένο με ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ . Eναλλακτικά, αρμολογούμε με τον ΕΥΚΑΜΠΤΟ & ΕΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ, χωρίς χρήση βελτιωτικών πρόσθετων ή και με τον εποξειδικό αρμόστοκο DUROPOXY που καθαρίζεται εύκολα και γρήγορα μόνο με νερό. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα έχουμε επανεμφάνιση των ρηγματώσεων, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αρμό διαστολής ανά 16-20m², καθώς και περιμετρικά στη συμβολή πλακιδίων και κάθετης επιφάνειας, τον οποίο σφραγίζουμε με το πολυουρεθανικό σφραγιστικό DUROFLEX-PU, αφού προηγηθεί αστάρωμα με PRIMER-PU και τοποθέτηση κορδονιού DS-265 (εφόσον κρίνεται ‘τεχνικά’ απαραίτητο). Εναλλακτικά, εσωτερικά, προτείνεται η εφαρμογή του ελαστομερούς σφραγιστικού και συγκολλητικού DS POLYMER 32 αποχρώσεων.
ΛΥΣΗ: Σε καθεμιά από τις αναφερθείσες περιπτώσεις, η διαδικασία επισκευής είναι η ίδια. Αφαιρούμε όλα τα σαθρά σημεία με μηχανικά μέσα, έως ότου φτάσουμε σε σταθερό υπόστρωμα. Εφόσον πρόκειται για τοίχο, θα πρέπει να τoν επισκευάσουμε τοπικά με πολυμερικό τσιμεντοκονίαμα DUROFIX, με επισκευαστικό, ινοπλισμένο, ρητινούχο, θιξοτροπικό κονίαμα DS-244 POWER MORTAR RESIN ή με επισκευαστικό, ινοπλισμένο, θιξοτροπικό κονίαμα ταχείας πήξης DS-245 POWER MORTAR RAPID. Εάν πρόκειται για δάπεδο, εφαρμόζουμε ινοπλισμένη τσιμεντοκονία D-6. Κατόπιν, απομακρύνουμε τη σκόνη και διαβρέχουμε με διάλυμα νερού και ακρυλικού γαλακτώματος D-20, σε αναλογία 2:1. Τέλος, τοποθετούμε τα νέα πλακίδια επικολλώντας τα με εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων υψηλών αντοχών GOLD. Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή, αρμολογώντας με τον κατάλληλο τύπο τσιμεντοειδούς αρμόστοκου, ανάλογα με το πλάτος του αρμού. Για πρόσθετη ευκαμψία, υδαταπωθητικότητα και ενισχυμένες μηχανικές αντοχές στις εξωτερικές επιφάνειες, προσθέτουμε στον αρμόστοκο ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ, σε αναλογία 1:2 με νερό, ή αρμολογούμε με τον ΕΥΚΑΜΠΤΟ & ΕΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα έχουμε επανεμφάνιση των ρηγματώσεων, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αρμό διαστολής ανά 16-20m², καθώς και περιμετρικά στη συμβολή πλακιδίων και κάθετης επιφάνειας, όπως προηγούμενα

ΛΥΣΗ: Απομακρύνουμε την κόλλα από το υπόστρωμα και το αποκολλημένο πλακίδιο με προσοχή, ώστε να μην τραυματιστούν οι παρειές του. Επικολλούμε με κόλλα πλακιδίων υψηλών προδιαγραφών και αντοχών GOLD, EXTRA POWER ή ELASTIC της DUROSTICK. Εάν δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση της παλιάς κόλλας, εφαρμόζουμε ρευστή κόλλα πλακιδίων Νο37, επάνω στην υπάρχουσα παλιά κόλλα.

ΛΥΣΗ: Ξεκινάμε αφαιρώντας τα αποκολλημένα πλακίδια. Στην περίπτωση που ο σοβάς είναι σαθρός, τον αφαιρούμε έως ότου φτάσουμε σε σταθερό υπόστρωμα. Επισκευάζουμε τοπικά με πολυμερικό τσιμεντοκονίαμα DUROFIX, με επισκευαστικό, θιξοτροπικό κονίαμα ταχείας πήξης DS-245 POWER MORTAR RAPID ή με επισκευαστικό, ινοπλισμένο, ρητινούχο, θιξοτροπικό κονίαμα DS-244 POWER MORTAR RESIN εάν πρόκειται για τοίχο ή με ινοπλισμένη τσιμεντοκονία D-6 αν πρόκειται για δάπεδο. Τέλος, τοποθετούμε τα νέα πλακίδια επικολλώντας τα με εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων υψηλών αντοχών GOLD, EXTRA POWER ή ELASTIC. Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή, αρμολογώντας με τον κατάλληλο τύπο τσιμεντοειδούς αρμόστοκου, ανάλογα με το πλάτος του αρμού. Συνιστάται, για ενδοδαπέδια θέρμανση, η προσθήκη ΑΚΡΥΛΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΣ στο νερό ανάμειξης των αρμόστοκων, σε αναλογία 1:1, καθώς και στις κόλλες πλακιδίων (εκτός της ΕLASTIC). Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα έχουμε επανεμφάνιση των αποκολλήσεων, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αρμό διαστολής ανά 16-20 m², καθώς και περιμετρικά στη συμβολή πλακιδίων και κάθετης επιφάνειας, όπως προηγούμενα.

ΛΥΣΗ: Αφαιρούμε με σπάτουλα και σκεπάρνι τα υπολείμματα της κόλλας από τα πλακίδια και το υπόστρωμα. Διαβρέχουμε το δάπεδο ή τον τοίχο, κολλώντας τα με εύκαμπτη κόλλα πλακιδίων υψηλών αντοχών GOLD ή EXTRA POWER της DUROSTICK. Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή, αρμολογώντας με τον κατάλληλο τύπο τσιμεντοειδούς αρμόστοκου , ανάλογα με το πλάτος του αρμού. Για πρόσθετη ευκαμψία, υδαταπωθητικότητα και αύξηση των μηχανικών αντοχών, προσθέτουμε στον αρμόστοκο ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ, σε αναλογία 1:2 με νερό, ή αρμολογούμε με τον ΕΥΚΑΜΠΤΟ & ΕΛΑΙΟΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ της DUROSTICK, χωρίς χρήση βελτιωτικών πρόσθετων.

ΛΥΣΗ: Αποξηλώνουμε τα αποκολλημένα μάρμαρα και τα καθαρίζουμε από υπολείμματα λάσπης. Αφαιρούμε από το υπόστρωμα την υφιστάμενη λάσπη με μηχανικά μέσα, καθαρίζουμε από σκόνες και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Διαβρέχουμε την επιφάνεια και στη συνέχεια τοποθετούμε εκ νέου τα μάρμαρα με κόλλα μαρμάρων και γρανιτών D-23. Αρμολογούμε με ΥΠΕΡΛΕΠΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΕΙΔΗ ΑΡΜΟΣΤΟΚΟ της DUROSTICK , προσθέτοντας στο νερό ανάμειξης ΑΚΡΥΛΙΚΌ ΓΑΛΆΚΤΩΜΑ ή D-20 , σε αναλογία 1:2 με νερό, ή (αρμολογούμε) με εποξειδικό αρμόστοκο 2 συστατικών DUROPOXY.
ΛΥΣΗ: Σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο εμβαδόν, στη συμβολή της κάθετης με την οριζόντια επιφάνεια, δημιουργούμε αρμό διαστολής που προετοιμάζουμε με αστάρι PRIMER-PU και σφραγίζουμε με ελαστομερές πολυουρεθανικό σφραγιστικό DUROFLEX-PU.

ΛΥΣΗ: Καθαρίζουμε την επιφάνεια από σκουριά και άλατα. Αναμειγνύουμε με σπάτουλα ίση ποσότητα των συστατικών Α & Β της ΕΠΟΞΕΙΔΙΚHΣ ΚΟΛΛΑΣ 2 ΩΡΩΝ και εφαρμόζουμε στην επιφάνεια. Με βρεγμένη σπάτουλα επιτυγχάνουμε λείο φινίρισμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ΕΠΟΞΕΙΔΙΚH ΚΟΛΛΑ 20΄ σε μορφή πλαστελίνης.

ΛΥΣΗ: Καθαρίζουμε τις επιφάνειες και εφαρμόζουμε την πολυουρεθανική υπερκόλλα πολλαπλών εφαρμογών D-90 ή το πανίσχυρο ελαστικό συγκολλητικό MS POLYMER POWER GLUEστη μία από τις δύο επιφάνειες. Φέρνουμε τις επιφάνειες σε επαφή μεταξύ τους και πιέζουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά (για την D-90) και 2 λεπτά (για την MS POLYMER POWER GLUE), αποφεύγοντας οποιαδήποτε μετατόπιση.

ΛΥΣΗ: Τρίβουμε τις προς συγκόλληση επιφάνειες και εφαρμόζουμε την υπερκόλλα για βρεχόμενες ξυλοκατασκευές DS-205 SUPER GLUE. Εντός 10 έως 15 λεπτών σταθεροποιούμε με νταβίδια. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε το πανίσχυρο ελαστικό συγκολλητικό MS POLYMER POWER GLUE.

ΛΥΣΗ: Καθαρίζουμε τις προς συγκόλληση επιφάνειες και εφαρμόζουμε την κόλλα ξύλου και χάρτου ΗΟΒΒΥ (σελ. 242). Φέρνουμε τις επιφάνειες σε επαφή μεταξύ τους 5-10 λεπτά αργότερα και πρεσάρουμε σταθερά. Ειδικά για τις ταπετσαρίες, συνιστάται η χρήση της κόλλας μεθυλοκυτταρίνης για χάρτινες ταπετσαρίες DUROLIN 200 και για βαριές και βινυλικές ταπετσαρίες, η κόλλα σε μορφή πάστας DUROLIN 300

ΛΥΣΗ: Η χρήση πυράντοχης σιλικόνης DUROSIL FIRE διασφαλίζει άρρηκτη σφράγιση με αντοχή έως 300°C.

ΛΥΣΗ: Καθαρίζουμε καλά τις προς συγκόλληση επιφάνειες και απομακρύνουμε από αυτές υπολείμματα παλαιάς κόλλας (αν υπάρχουν) με γυαλόχαρτο Νο180. Επαλείφουμε και στις δύο επιφάνειες τη βενζινόκολλα γενικής χρήσης Νο69 και αφήνουμε την κόλλα να ‘τραβήξει’ για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια πιστάρουμε τις δύο επιφάνειες μεταξύ τους.

ΛΥΣΗ: Στις περιπτώσεις όπου η δυνατότητα συχνού αερισμού του χώρου δεν είναι εφικτή, μπορούμε να τοποθετήσουμε τον συλλέκτη υγρασίας WATERTRAP, ώστε να αποφύγουμε τη συγκέντρωση πλεονάζουσας υγρασίας. Kαθαρίζουμε με το ειδικό υγρό καθαρισμού μούχλας D-95 CLEANER και βάφουμε με το ακρυλικό χρώμα για προστασία από μύκητες και μούχλα ΜΠΑΝΙΟ & ΚΟΥΖΙΝΑ
ΛΥΣΗ: Εφαρμόζουμε το στεγανωτικό ελαστομερές χρώμα D-80 HYDROSTOP ELASTIC, το WALL PRO NANO PAINT για να διασφαλίσουμε στεγανότητα των τοίχων, ή το υβριδικό, ακρυλικό – πολυουρεθανικό χρώμα DUROPAINT-PU που παρέχει δεκαπλάσια αντοχή στο πλύσιμο από τα συνήθη ακρυλικά χρώματα. Η βαφή, θερμοπροστασία και στεγανοποιήση της τοιχοποιίας επιτυγχάνεται επίσης με το υψηλής ανακλαστικότητας ενεργειακό χρώμα ΤΗΕRMOELASTIC COLOUR. Επιπλέον, εξαιρετική λύση αποτελεί η προστασία από την υγρασία του τοίχου με εφαρμογή του εύκαμπτου κονιάματος στεγανοποίησης WATERPROOF MORTAR και στη συνέχεια η βαφή του με κάποιο από τα παραπάνω χρώματα.
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θερμομονώσουμε και να στεγανο-ποιήσουμε ταυτόχρονα. Η DUROSTICK προτείνει το σύστημα θερμοστεγάνωσης ταρατσών COOL ROOF ή το ελαφροβαρές σύστημα θερμοστεγάνωσης ταρατσών COOL ROOF LIGHT.
ΛΥΣΗ: Εφαρμόζουμε το ολοκληρωμένο σύστημα θερμοστεγάνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων THERMOSEAL της DUROSTICK. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ: Επικολλούμε τη διογκωμένη ή εξηλασμένη πολυστερίνη κατάλληλου πάχους στην τοιχοποιία με κόλλα θερμομονωτικών πλακών ULTRACOLL THERMO. Κατόπιν, απλώνουμε το ίδιο υλικό και εγκιβωτίζουμε το υαλόπλεγμα θερμοπροσόψεων DS-4160. Τέλος, σοβατίζουμε με τον εύκαμπτο υδαταπωθητικό, λείο ή γραφιάτο σοβά HYDROSTOP PLASTER ELASTIC. Εναλλακτικά, προτείνεται η τελική επίχριση της τοιχοποιίας με τον σιλικονούχο παστώδη σοβά HYDROSTOP SILICONE PLASTER, αφού προηγηθεί αστάρωμά της με HYDROSTOP SILICONE PRIMER.

Kαθαρίζουμε με το ειδικό υγρό καθαρισμού μούχλας D-95 CLEANER και τοποθετούμε συλλέκτη υγρασίας WATERTRAP της DUROSTICK.
ΛΥΣΗ: Στεγανοποιούμε εσωτερικά τον τοίχο με επαλειφόμενο τσιμεντοειδές στεγανωτικό D-1 ή D-1 FLEX σε τρεις επιστρώσεις σταυρωτά, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τον σοβά και αφήσουμε την επιφάνεια να στεγνώσει. Σοβατίζουμε τη στεγανοποιημένη επιφάνεια με υδαταπωθητικό σοβά μίας στρώσης D-42 ONE COAT, ενισχυμένο με ακρυλικό γαλάκτωμα D-20 της DUROSTICK. Aσταρώνουμε τη σοβατισμένη επιφάνεια με τον μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX και βάφουμε με το οικολογικό πλαστικό χρώμα SUPER ECO ή με το πλαστικό χρώμα πολυτελείας SUPER της DUROSTICK.

ΛΥΣΗ: Αφαιρούμε το παλιό σφραγιστικό που πρόκειται να αντικαταστήσουμε, καθαρίζουμε επιμελώς τις επιφάνειες εφαρμογής με νερό και οινόπνευμα ή υγρό καθαρισμού μούχλας D-95 CLEANER. Aφήνουμε να στεγνώσουν και σφραγίζουμε με την ανθεκτική στη μούχλα ΣΙΛΙΚΟΝΗ της DUROSTICK, επιλέγοντας διάφανη ή λευκή απόχρωση.

ΛΥΣΗ: Αφαιρούμε με σμυριδόπανο τα σημεία όπου έχει εμφανιστεί η σκουριά, έως ότου φανεί μέταλλο και τρίβουμε ελαφρά (αποχαρτάρουμε) τα υπόλοιπα σημεία της επιφάνειας. Εναλλακτικά, για την αφαίρεση της σκουριάς, προτείνεται η χρήση του RUST REMOVER. Εφαρμόζουμε ΜΙΝΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ή ΑΣΤΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ στα σημεία από όπου αφαιρέσαμε τη σκουριά. Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή με ριπολίνη πολυτελείας DUROLUX ή ριπολίνη νερού DUROLUX AQUA της DUROSTICK.

ΛΥΣΗ: Εφαρμόζουμε στα σημεία των διαρροών με ΓΟΜΑΛΑΚΑ.

ΛΥΣΗ: Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε επισκευή, θα πρέπει να αφήσουμε την επιφάνεια να στεγνώσει. Στη συνέχεια, τρίβουμε με πατόχαρτο Νο60 για να αφαιρέσουμε τα σαθρά σημεία και απομακρύνουμε επιμελώς τη σκόνη. Ιδανικά, στεγανοποιούμε α με το εύκαμπτο κονίαμα WATERPROOF MORTAR για να προστατεύσουμε την τοιχοποιία από την εισχώρηση υγρασίας μελλοντικά.Αστα ρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ* ή μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX και εφαρμόζουμε σε δύο στρώσεις ακρυλικό χρώμα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ , ελαστομερές στεγανωτικό χρώμα D-80 HYDROSTOP ELASTICή DUROSTICK ΑΚΡΥΛΙΚΟ 100%. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε υβριδικό, ακρυλικό – πολυουρεθανικό χρώμα DUROPAINT-PU που παρέχει δεκαπλάσια αντοχή στο πλύσιμο από τα συνήθη ακρυλικά χρώματα.

ΛΥΣΗ: Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε επισκευή, θα πρέπει να εξετάσουμε για ποιο λόγο συσσωρεύεται η υγρασία και να επέμβουμε. Έπειτα, καθαρίζουμε την επιφάνεια με το ειδικό υγρό καθαρισμού μούχλας D-95 CLEANER. Εφόσον ο σοβάς δεν έχει αποσαθρωθεί, ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ* ή μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX και βάφουμε με κάποιο από τα χρώματα που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη λύση.

ΛΥΣΗ: Απομακρύνουμε τα ξεφλουδισμένα σημεία με τη βοήθεια πατόχαρτου ή σπάτουλας. Στοκάρουμε, εφόσον χρειάζεται, με ρητινούχο τσιμεντόστοκο GRANULAR ή GRANULAR ULTRA (ανάλογα με τις ατέλειες και το πόσο λείο φινίρισμα επιθυμούμε). Ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥή μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX. Κατόπιν, εφαρμόζουμε σε δύο στρώσεις ακρυλικό χρώμα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ, στεγανωτικό ελαστομερές χρώμα D-80 HYDROSTOP ΕLASTIC ή αυτοκαθαριζόμενο σιλικονούχο χρώμα WALL PRO NANO PAINT. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε υβριδικό, ακρυλικό – πολυουρεθανικό χρώμα DUROPAINT-PU που παρέχει δεκαπλάσια αντοχή στο πλύσιμο από τα συνήθη ακρυλικά χρώματα. Η εφαρμογή σε δυο στρώσεις με το θερμοκεραμικό ενεργειακό χρώμα THERMOELASTIC COLOUR (σελ. 416) παρέχει πρόσθετη θερμοπροστασία, βελτιώνοντας το μικροκλίμα των εσωτερικών χώρων χειμώνα- καλοκαίρι.

ΛΥΣΗ: Προετοιμάζουμε, στοκάρουμε, ασταρώνουμε και βάφουμε όπως στην παραπάνω ενότητα ‘Ξεφλουδίσματα χρώματος σε εξωτερικές επιφάνειες’, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης και αραίωσης που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων.
ΛΥΣΗ: Τρίβουμε την επιφάνεια με πατόχαρτο Νο80 έως ότου αφαιρεθεί το χρώμα. Στη συνέχεια, αποκαθιστούμε προβλήματα στο υπόστρωμα, εάν υπάρχουν και στεγανοποιούμε με WATERPROOF MORTAR, δημιουργώντας σταθερό και στεγανό υπόστρωμα για την τελική διακοσμητική βαφή. Ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ ή μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX και επαναβάφουμε την επιφάνεια με το ακρυλικό χρώμα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή με το ελαστομερές στεγανωτικό χρώμα D-80 HYDROSTOP ELASTIC.

ΛΥΣΗ: Απομακρύνουμε τα σημεία με τη βοήθεια πατόχαρτου και σπάτουλας. Στοκάρουμε, εφόσον χρειάζεται, με ρητινούχο τσιμεντόστοκο GRANULAR ή GRANULAR ULTRA (ανάλογα με τις ατέλειες και το πόσο λείο φινίρισμα επιθυμούμε). Ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ ή μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε σε δύο στρώσεις ακρυλικό χρώμα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ 100%

ΛΥΣΗ: Απαραίτητη προετοιμασία του υποστρώματος με το κατάλληλο αστάρι. Επιλογή 3ών ασταριών της DUROSTICK: ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ, μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX ή ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΑΣΤΑΡΙ 100%. Η αραίωση να κυμαίνεται από 5 έως 8%, ανάλογα με το πάχος του χρώματος. Σε εσωτερικές επιφάνειες επαναβάφουμε με πλαστικό χρώμα EXTRA ενώ σε εξωτερικές με ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ 100%.

ΛΥΣΗ: Απομακρύνουμε από την επιφάνεια τα σαθρά σημεία με τριβείο και πατόχαρτο Νο60. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε με καθαρό νερό για να φύγουν τα διαλυμένα άλατα. Αφού στεγνώσουν οι επιφάνειες, ιδανικά, εφαρμόζουμε το εύκαμπτο κονίαμα στεγανοποίησης τοιχοποιίας WATERPROOF MORTAR. Προετοιμάζουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥή μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε δύο έως τρεις επιστρώσεις ακρυλικού χρώματος 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή ακρυλικού – πολυουρεθανικού χρώματος DUROPAINT-PU

ΛΥΣΗ: Τρίβουμε ελαφρώς την επιφάνεια και απομακρύνουμε τη σκόνη. Στη συνέχεια, ασταρώνουμε με τον μικρομοριακό σταθεροποιητή AQUAFIX και εφαρμόζουμε το εξαιρετικής πλυστικότητας οικολογικό πλαστικό χρώμα SUPER ECO ή το πλαστικό χρώμα πολυτελείας SUPER σε δύο στρώσεις.

ΛΥΣΗ: Καθαρίζουμε την επιφάνεια με βιοδιασπώμενο καθαριστικό τοίχων BIOCLEAN για νικοτίνη και καπνιά. Αν οι ρύποι είναι ‘επίμονοι’ και δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθούν, τότε, απομονώνουμε τους λεκέδες με ΑΣΤΑΡΙ ΜΕΤΑΛΛΩΝ. Τέλος, εφαρμόζουμε το εξαιρετικής πλυστικότητας πλαστικό χρώμα πολυτελείας SUPER ή το ακρυλικό χρώμα ΜΠΑΝΙΟ & ΚΟΥΖΙΝΑ. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε το οικολογικό πλαστικό χρώμα SUPER ECO

ΛΥΣΗ: Εάν πρόκειται για εσωτερικές επιφάνειες, επιλέγουμε το οικολογικό πλαστικό χρώμα SUPER ECO ή το πλαστικό χρώμα EXTRA (Τρίβουμε την επιφάνεια με πατόχαρτο Νο80, έως ότου αφαιρεθεί το χρώμα. Στη συνέχεια, αποκαθιστούμε προβλήματα στο υπόστρωμα, εάν υπάρχουν και ασταρώνουμε με ΑΣΤΑΡΙ ΔΙΑΛΥΤΟΥ ή με ΑQUAFIX . Στη συνέχεια, επαναβάφουμε την επιφάνεια με ακρυλικό χρώμα 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ή με ΑΚΡΥΛΙΚΟ ΧΡΩΜΑ 100% , ή άλλο χρώμα για εξωτερική χρήση της DUROSTICK. Εάν πρόκειται για εσωτερικές επιφάνειες, επιλέγουμε το οικολογικό πλαστικό χρώμα SUPER ECO ή το πλαστικό χρώμα EXTRA

ΛΥΣΗ: Λεκέδες από πότισμα γλαστρών, ρύποι από κατοικίδια, καυσαέρια, σκουριές από κάγκελα, καπνιά, λάδι, λίπη, κρασί, μελάνι και αναψυκτικά, καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα, με καθαριστικό αγυάλιστων μαρμάρων D-21. Για να διασφαλίσουμε πως δεν θα ξαναλεκιάσουν, χρησιμοποιούμε το αδιαβροχοποιητικό & ελαιοαπωθητικό μαρμάρων και γρανιτών D-22 ή το υδαταπωθητικό και ελαιοαπωθητικό προϊόν νανοτεχνολογίας ΝΑΝΟ PROOF MARMO DS-275. Ολοκληρώνουμε την εφαρμογή, χρησιμοποιώντας την αυτογυάλιστη παρκετίνη D-25 , ώστε να δώσουμε στα μάρμαρα τη χαμένη τους λάμψη.

ΛΥΣΗ: Λεκέδες από κρασί, αναψυκτικά, μαρκαδόρο, ρύποι από κατοικίδια και καυσαέρια, καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα, χωρίς να επηρεάζεται η γυαλάδα του μαρμάρου,με BIOCLEAN βιοδιασπώμενο καθαριστικό γυαλισμένων μαρμάρων. Η χρήση εξωτερικά του ελαιοαπωθητικού D-22 ή εσωτερικά του υδαταπωθητικού και ελαιοαπωθητικού NANO PROOF MARMO DS-275 διασφαλίζουν τη μη απορρόφηση ρύπων. Η εφαρμογή της παρκετίνης D-25 διατηρεί την αρχική γυαλάδα των μαρμάρων.

Λεκέδες από οικοδομικά κατάλοιπα, ασβέστη, κρασί, λάδι, καφέ, αναψυκτικά, ποτά, σκουριά, κατάλοιπα από γλάστρες, λασποβροχή, καθαρίζονται στη στιγμή με ελάχιστο τρίψιμο, με OΞΙΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ της DUROSTICK. Το ίδιο καθαριστικό, χωρίς αραίωση, αφαιρεί με ευκολία πλαστικά και ακρυλικά χρώματα. Η χρήση του συνιστάται 20 ημέρες τουλάχιστον μετά την αρμολόγηση.

ΛΥΣΗ: Λεκέδες από οικοδομικά κατάλοιπα, ασβέστη, κρασί, λάδι, καφέ, αναψυκτικά, ποτά, πλαστικά και ακρυλικά χρώματα, σκουριά, λασποβροχή και κατάλοιπα από γλάστρες καθαρίζονται στη στιγμή, με ελάχιστο τρίψιμο με καθαριστικό φυσικών πετρών D-7 της DUROSTICK. Η χρήση του συνιστάται 28 ημέρες μετά την αρμολόγηση.

ΛΥΣΗ: Οι λεκέδες αυτοί καθαρίζονται εύκολα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς τρίψιμο με QUICK CLEANER της DUROSTICK. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

ΛΥΣΗ: Μαυρίλες, μούχλα, βρύα και λειχήνες καθαρίζονται με ελάχιστο τρίψιμο χρησιμοποιώντας το καθαριστικό μούχλας D-95 CLEANER ή με D-7 της DUROSTICK καθαριστικό φυσικών πετρών. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Μετά τον καθαρισμό τους, τα μη αδιαβροχοποιημένα με παλιά αδιαβροχοποίηση κεραμίδια, αδιαβροχοποιούνται με το στεγανωτικό κεραμιδιών D-59 ή με το NANO PROOF CERAMIC DS-270.

ΛΥΣΗ: Ρύποι από νικοτίνη, καπνιά και καυσαέρια καθαρίζονται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, χωρίς να επηρεάζεται το χρώμα, με βιοδιασπώμενο καθαριστικό BIOCLEAN για ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η συχνή επαναβαφή.

ΛΥΣΗ: Άλατα νερού, υπολείμματα σαπουνιού, σκουριά και πουρί απομακρύνονται με ένα μόνο ψέκασμα με αφαιρετικό αλάτων SALT FREE σε ελάχιστα λεπτά. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

ΛΥΣΗ: Σκόνες, δαχτυλιές, λίπη και θαμπάδες απομακρύνονται εύκολα με το βιοδιασπώμενο καθαριστικό BIOCLEAN για ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΑ, χωρίς να επηρεάζουν τη λάκα.Σκόνες, δαχτυλιές, λίπη και θαμπάδες, απομακρύνονται εύκολα με το βιοδιασπώμενο καθαριστικό BIOCLEAN για ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΑ, χωρίς να επηρεάζεται η λάκα των επίπλων.

ΛΥΣΗ: Γράσο, λίπη, μελάνι, μουτζούρες, χρώματα, πίσσα, σκουριές κ.ά. αφαιρούνται εύκολα από τα χέρια με BIOCLEAN βιοδιασπώμενη ΚΡΕΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΕΡΙΩΝ. Ξεπλένουμε με νερό.

ΛΥΣΗ: Οι μουτζούρες από λερωμένα χέρια που έχουν ακουμπήσει στον τοίχο ή γράσα και λάδια που έχουν πέσει στο δάπεδο ή σε άλλη επιφάνεια καθαρίζονται εύκολα με βιοδιασπώμενο καθαριστικό BIOCLEAN ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε με το βιοδιασπώμενο καθαριστικό BIOCLEAN για ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΚΟΥΖΙΝΑ, κατάλληλο για φούρνους κουζίνας, πάγκους, είδη υγιεινής κ.ά. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

ΛΥΣΗ: Απλώνουμε στην επιφάνεια προς καθαρισμό το DUROSTICK D-61. Στη συνέχεια, τρίβουμε ελαφρά με βρεγμένο πανί και γυαλίζουμε.

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε με το καθαριστικό BIOCLEAN BOAT CLEANER, αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά τρίβοντας ελαφρά με ένα σφουγγάρι. Ακολουθεί ξέπλυμα με άφθονο νερό.

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε με το καθαριστικό FAST CLEAN απευθείας τις εστίες των λεκέδων και των υπολειμμάτων στις σχάρες, αφήνουμε να δράσει για 5 λεπτά και ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε τη λερωμένη επιφάνεια με το ειδικό για το σκοπό αυτό D-19 GRAFFITI REMOVER επιτυγχάνοντας σωστό καθαρισμό. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Αποφεύγουμε τη χρήση του σε βαμμένες μεταλλικές ή ξύλινες επιφάνειες (αυτοκίνητα, πόρτες κλπ.).

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε με το καθαριστικό υπολειμμάτων από αυτοκόλλητες ταινίες DS-210. Αφήνουμε να δράσει για 4-5 λεπτά και καθαρίζουμε με βρεγμένο πανί.

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε στο σημείο που υπάρχουν τα υπολείμματα με το ειδικό SPRAY ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΙΣΣΑΣ και ΡΕΤΣΙΝΙΟΥ της DUROSTICK. Σκουπίζουμε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα με βρεγμένο σφουγγάρι και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Δεν επηρεάζει το χρώμα του αυτοκινήτου.

ΛΥΣΗ: Αδειάζουμε μία συσκευασία AUTO WIPE στο δοχείο υγρού των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου. Κολλημένα έντομα από το παρμπρίζ, τα φώτα, τη μάσκα, αλλά και τον προφυλακτήρα των αυτοκίνητων αφαιρούνται άμεσα με το βιοδιασπώμενο καθαριστικό για περιττώματα πουλιών και έντομα BIOCLEAN D-63. Επιπλέον, με τη χρήση του προστατευτικού γυάλινων επιφανειών GLASSHIELD στο παρμπρίζ και στα υπόλοιπα τζάμια του αυτοκινήτου, ‘περιορίζεται’ η επικόλληση ατμοσφαιρικών ρύπων και σκόνης, με αποτέλεσμα τον ευκολότερο καθαρισμό τους.

Ψεκάζουμε με τον αφρό καθαρισμού DUROFOAM CLEANER. Αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά και τρίβουμε με βρεγμένο σφουγγάρι. Μετά τον καθαρισμό μπορούμε να αδιαβροχοποιήσουμε τις επιφάνειες με το NANO PROOF FABRIC DS-300.

ΛΥΣΗ: Αφαιρούμε από την επιφάνεια υπολείμματα σκόνης και βρωμιάς με μαλακό βρεγμένο πανί. Τοποθετούμε την ΚΡΕΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΑΜΠΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ σε καθαρό και μαλακό πανί και καθαρίζουμε με κυκλικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Ξεπλένουμε με νερό, σκουπίζουμε με στεγνό πανί.

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε τις σκουριασμένες επιφάνειες με RUST FREE για να διευκολύνουμε την απομάκρυνση της σκουριάς, να τις προστατεύσουμε από αυτήν και να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΛΥΣΗ: Αφού ανάψουμε το τζάκι για μία ώρα τουλάχιστον ρίχνουμε στη φωτιά το DUROCLEAN. Σε λίγο χρόνο τα υπολείμματα της καπνιάς αποκολλούνται από τα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας και πέφτουν στη φωτιά.

ΛΥΣΗ: Ψεκάζουμε με το καθαριστικό BIOCLEAN Air Condition (σελ. 479) απευθείας στις κυψέλες και στο φίλτρο του κλιματιστικού μας, επιτυγχάνοντας τον πλήρη και σωστό καθαρισμό του, με τον πλέον οικονομικό τρόπο. Ο συχνός καθαρισμός διατηρεί τον αέρα καθαρό, απαλλάσσει τα φίλτρα του air condition από συσσωρευμένους ρύπους, σκόνη, ακάρεα και καπνιά από τσιγάρα.

ΛΥΣΗ: Ρίχνουμε το αποφρακτικό D-14 με μεγάλη προσοχή, αφαιρώντας τη σχάρα (αν δεν είναι ανοξείδωτη) ή τη βαλβίδα στο κέντρο της οπής. Αφήνουμε να δράσει για 3-5 λεπτά και μετά αφήνουμε να τρέξει άφθονο νερό. Προσοχή! Δεν ρίχνουμε ποτέ το προϊόν απευθείας σε νερό! Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

ΛΥΣΗ: Ρίχνουμε το καθαριστικό D-15 απευθείας στο βόθρο. Μετά την πάροδο 5 ημερών η στάθμη του θα κατεβεί καθώς το D-15 αφαιρεί το πουρί από τα τοιχώματά του.